søndag 5. desember 2010

Julegavetips 5. desember

Alle har godt av å koble ut og slappe helt av i jula. Gi en god bok til en som trenger å tenke på kun en ting av gangen, og bli oppslukt i noe annet enn hverdagen som kommer fort nok tilbake. Det er noe av det jeg gleder meg mest til i år; legge bort alt pensum som leses, til fordel for en spennende bok som er helt umulig å legge fra seg. Det er så deilig å leve seg helt inn i en annen verden og ligge bergtatt å lese til langt på natt, uten å måtte bekymre seg for å være trøtt på jobb eller skole dagen etter. 

 
En bok jeg virkelig anbefaler alle å lese er Kabalmysteriet av Jostein Gaarder. Den er helt utrolig. Med både spenning, action og nydelige gåter er den rett og slett en fryd å lese. Man blir rørt til tårer og hjernen får seg virkelig mange tankevekkere. I kjent Jostein Gaarder-stil skjønner man selvfølgelig alt, og ser den røde tråden og hvordan alt henger sammen på slutten av boka. Jeg kunne skrevet og skrevet om hvor fantastisk den er, men det går rett og slett ikke an å beskrive, du må lese den! Den kan leses mange ganger, og kommer mest sannsynlig til å skjønne mer og mer, og koble flere ting for hver gang. Jeg har lest den to ganger til nå og kommer til å lese den mange ganger til. Den passer for både barn og voksne i alle aldre, forskjellen er hvordan man tolker tingene som blir sagt og hvor mye man skjønner av det store bildet. God er den uansett!


«Kabalmysteriets» handling er en todelt fortelling med flere felles punkter og sammenhenger. I den første fortellingen møter man den 12 år gamle Hans Thomas og faren hans på biltur ned til filosofiens hjemland, Hellas. Bakgrunnen er at moren til Hans Thomas forlot dem for å finne seg selv, og har siden da ikke gitt noe livstegn fra seg før far og sønn kom over et moteblad der moren var avbildet som modell. På turen nedover og under rastene diskuterer de filosofiske spørsmål som "hvem vi er" og "hvor vi kommer i fra". På en bensinstasjon møter Hans Thomas en liten skjeggete mann som gir ham en lupe som han vil få god bruk for. Da de kommer til den lille sveitsiske alpelandsbyen Dorf møter Hans Thomas bakeren i byen og av han får han tre boller. Inne i en av de finner han en liten bok, med skrift så liten at den ikke kan leses med det blotte øyet. Takket være forstørrelsesglasset får han lest bolleboken.

Den andre delen av fortellingen får man gjennom bolleboken. Den viser seg å være skrevet av den tyske soldaten Ludwig som rett etter annen verdenskrig har kommet til Dorf og møter bakeren Albert. Her forteller Ludwig om møtet med bakeren og smaken av den merkelige Purpurbrusen som bakeren lot ham smake. Vi får også høre fortellingen om bakeren Hans og hans opphold på en mystisk øy som han hadde havnet på etter et skipsforlis i 1842. (Kilde: Wikipedia)

Har du lest kabalmysteriet?

Slapp søndag, Stine

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er bare koselig om du legger igjen en kommentar, da blir jeg glad! :)