mandag 15. november 2010

Hva er forskjellen på svenske og norske babyer?

Nå som Martine er 7 måneder, og nærmer seg 8 med stormskritt, prøver vi ut ganske mye forskjellig mat. Det er prøving og feiling som gjelder, hun har jo ikke smakt noe av det før. Hun gaper som en helt hver gang hun ser en skje med mat, men det er ofte det kommer rett ut igjen. Vi har prøvd noen ti-talls babymat-glass og noen ti-talls forskjellige grøter og finner fort ut hva hun liker og ikke. Noe hun som er ganske populært er svenske Ella´s økologiske smoothier, og i dag prøvde vi en ny variant:

 Banan morgonmums, av bananpuré, yoghurt og fullkornsris.

Det jeg stusser over er klistrelappen som står på forsiden. "I Norge fra 10 mnd." Som dere kanskje ser øverst i hjørne til venstre står det at den er anbefalt fra 6 måneder. Jaha.. Så svenske babyer kan altså spise/drikke/slurpe eller hva de nå gjør, denne smoothien fra de er 4 måneder yngre enn de norske? Logisk.. Når jeg snur pakken for å lese litt mer om dette står det på svensk: "Myndigheterna och de flesta experter rekommanderar att du vänjer din baby vid mat med mjölkprodukter först från 6 mån. ålder. Eftersom jag innehåller mild, pastöriserad yoghurt är jag en bra introduktion till mjölkprodukter för babyer i denna ålder" Og på norsk står det akkurat det samme bortsett fra at 6 mnd i Sverige er oversatt til 10 mnd i Norge. Det er oversatt til Danmark også, og der er den også anbefalt fra 6 mnd.

Jeg vet at myndighetene i Norge anbefaler å begynne med introduksjon av melkeprodukter fra 10 mnd, men hvorfor er det 4 måneders forskjell i to land med så godt som identisk levestandard? Tåler svenske babyer mer, har de bedre immunforsvar eller er det rett og slett fordi de svenske myndighetene er svenske og dumme? Eller er det de norske myndighetene som er overbeskyttende? Vi blåste rett og slett i alle anbefalinger å ga Martine av smoothien, hun er jo tross alt snart 8 måneder, som er midt mellom de to anbefalingene. Hun har aldri hatt noe særlig problemer med magen, og vi lar henne smake på det meste av mat som ikke er sterkt krydret, og vi har ikke merket noenting etter hun fikk smake på denne heller.

Hva synes dere om forskjellen på myndighetenes anbefalinger angående babymat? Tror du de overdriver for å være på den sikre siden, eller tror du det er best for babyen å vente til den er 10 måneder med å få smake på melkeprodukter?

Minner om min konkurranse som du kan melde deg på her!

Morsk og forvirret hilsen, Stine (Både morsk som i sint, og morsk som i at jeg er en mor! Hihi)

3 kommentarer:

  1. Jag säger bara en sak: AMMEHYSTERIIIIII ;) eller så savner jeg dere såårt!! Go-klem! /Lones mamma

    SvarSlett
  2. Lones mamma; søting, vi savner dere også veldig masse!

    Men du er da svensk så du trenger ikke bekymre deg for å gi Lone kumelkprodukter, HAHA ;)

    SvarSlett

Det er bare koselig om du legger igjen en kommentar, da blir jeg glad! :)