søndag 7. november 2010

Slik strikker du votter

Her kommer endelig oppskriften på hvordan man strikker ett par enkle votter. Fort og enkelt, deilig og varmt :) Dette er en veldig lett oppskrift uten noen vanskelige masker eller rare knuter. Bare rettstrikking og rundt og rundt og rundt. 

Du trenger:
 5 Strikkepinner, jeg bruker nr 6
3 nøster vamsegarn (fås kjøpt på husfliden), farger etter eget ønske

Slik gjør du:


Legg opp ca 42 masker på en pinne. Jeg pleier å bruke 40-42 til damevotter, og 44 til mannevotter.


Fordel maskene på fire pinner og strikk rundt og rundt og rundt en god stund. Jeg bytter som regel farge etter 10 runder.


Etter ca 25-30 runder er det på tide å lage hull til tommelen, noe som ikke er så vanskelig som det ser ut som. Man tar 8 masker over på en tråd i stede for å strikke dem, og strikker videre til man kommer til samme stedet neste runde. Så legger man bare opp 8 nye masker, og strikker videre som man pleier. Det kan se litt rart ut og virke feil de første rundene, men det blir bedre etterhvert :)

Så er det bare å strikke rundt og rundt og rundt videre til man skal begynne med fellingen ca 30-35 runder etter tommelen. Da må man se i forhold til hvor tommelen er og hvilken hånd man strikker til for å finne ut hvor i strikketøyet man skal felle. Det er viktig å konsentrere seg ganske mye på akkurat denne biten av arbeidet. Når man skal felle en vott så den blir rund og fin strikker man bare to masker sammen til en maske i enden av hver pinne. Og når man feller på slutten av den ene pinnen, må man felle på starten av den andre. (Vet ikke om dere skjønner det, men for meg virker det ganske greit forklart, det er bare å spørre hvis dere lurer!) Når man har felt alle maskene og bare har en igjen på hver pinne klipper man av tråden og drar den gjennom alle maskene, strammer og syr den fast.
 

Så er det tid for å strikke tommelen. Man tar maskene som var på tråden over på en pinne igjen, og fanger opp 8 masker fra undersiden av de nye som ble lagt opp. Så fordeler man dem på fire pinner og strikker ca 10-15 runder før man feller og avslutter på samme måten som hoveddelen. 

Så gjenstår bare å feste alle tråder og sy sammen hullene som dannes der tommelen er så det blir litt finere og jevnere. Husk at det skal toves og ikke er så veldig nøye, det jevner seg ut uansett :)


Slik ser vottene ut før toving.


Når man tover bruker man grønnsåpe. Bare putt vottene i vaskemaskin, hell litt grønnsåpe (ca 2-3 spiseskjeer) i vaskepulverhullet og vask på vanlig dagligvask på 30 grader.


Vottene etter toving og med en snor for å kunne stramme om ønskelig.

Lykke til, spør hvis det er noe :)

Stine

6 kommentarer:

  1. Kjempefin oppskrift! tusen takk

    SvarSlett
  2. Hei :) Super oppskrift. Men hva mener du med at du fordeler maskene på fire pinner? Hvordan fordeler du og hvor mange masker på hver pinne? Er litt grønn her :D

    SvarSlett
  3. Såå enkelt ! Tusen takk .... :-)

    SvarSlett
  4. Hvordan fordeler du maskene ut på 4 pinner?

    SvarSlett
    Svar
    1. Siden du tar opp 8 fra raden under tråden, så blir det vel 4 på hver pinne da??

      Slett
  5. Når det gjelder tommelen d bli vel 4 masker på vær pinne når du har tatopp alle maskene?

    SvarSlett

Det er bare koselig om du legger igjen en kommentar, da blir jeg glad! :)